bauMax mal takmer tretinu veľkopredajní stratových

05.04.2014 Celý región

Viedeň/Klosterneuburg 5. apríla (TASR) - Centrála rakúskej medzinárodnej obchodnej siete bauMax ručí za 402 miliónov eur dlhov svojich zahraničných dcér.

APA sa odvoláva na najnovšie vydanie spravodajského týždenníka profil, ktorý získal údaje z dôverného dokumentu podnikovej poradenskej firmy Roland Berger o ozdravení obchodného koncernu. V dokumente sa uvádzajú údaje o situácii bauMaxu v septembri 2012.

Koncern prevádzkuje 160 veľkopredajní, z ktorých 50 podnikalo so stratou. V Turecku dosiahli záruky na ich úvery 41,5 milióna eur, 191 miliónov eur ich majú siete bauMaxu v Chorvátsku, Slovinsku, Rumunsku a Bulharsku.

Odchod bauMaxu z Turecka je už istý. Jeho stiahnutie sa z ďalších krajín ešte posudzuje. V prípade, ak by ich opustil, záruky by bolo treba realizovať.

Týždenník čerpá z dokumentu, že odchod z uvedených krajín je nevyhnutný, lebo predajne bauMaxu zostanú v červených číslach aj v roku 2015.

Z 50 nerentabilných predajní je podľa expertov 26 zrelých na zrušenie. Vraj nejestvuje nádej, že sa stanú ziskovými. Nachádzajú sa vo všetkých krajinách, v ktorých koncern podniká. Dve z nich však musia zostať otvorené, lebo na ne sa uzavrela dlhodobá nájomná a lízingová zmluva.
 

Vyberte región